Sportmania.bg подкрепи Балканското първенство по маунтинборд

Sportmania.bg подкрепи Балканското първенство по маунтинборд

Димо Стефанов от Казанлък спечели Балканското първенство по маунтинборд. Във финалното спускане на пистата "Шамбала" край Сопот 22-годишният състезател от Казанлък след оспорвана надпревара победи сърбина Предраг Марцикич от Нови Сад. В него взеха участие 15 бордисти от Сърбия, Румъния и България.

 

Класиране:

  1. Димо Стефанов (България)
  2. Предраг Мърчикич (Сърбия)
  3. Богдан Росу (Румъния)
  4. Слободан Бановац (Сърбия)

Sportmania.bg подкрепи Балканското първенство по маунтинборд с награди за победителите и участниците .

* Маунтинборд е най-бързо развиващият се екстремен спорт, който възниква в началото на 90-те, когато група сноубордисти решават, че не са съгласни да спрат да карат след края на зимата.

* За пионери в маунтинборда се считат MBS Mountainboards, като още в далечната 1991 сноубордистите и в последствие откриватели на компанията Джейсън Лий, Патрик Маконъл и Доъл Лий слагат колела на сноуборд и та-даа – маунтинборд. Днес компанията предлага дъски в 30 страни и е най-престижната марка на маунтинборд дъски.

* По същество маунтинбордът е комбинация между скейтборд и сноуборд, като разликата със скейта е по-голямата дъска и големи колела, за да е възможно преодоляването на всякакви терени.

* Едно от най-популярните и престижни маунтинборд състезания се провежда в Щатите и се нарича U.S. Open Mountain Board Championship Досега е имало 6 издания на ежегодния шампионат.

* В Англия състезания се организират ежегодно от ATBA-UK. Спортът там процъфтява и с отварянето на центрове (23 на брой из цяла Англия), в близост до места за каране, където можеш да срещнеш други ентусиасти, да си наемеш дъска, да караш до откат, а също така и да преминеш през маунтинборд школа, ако си нов в спорта. Клубове има още в Белгия, Германия, Франция, Ирландия, Холандия, Италия и Швейцария.

* Големите имена на маунтинборда са Leon Robbins, Jereme Leafe, Akoni Kama, Kody Stewart, Dave Stiefvater, Mason Moore, and Jason Lee